Bir Takım Kötüler, Bir Takım İyiler

Bir Takım Kötüler, Bir Takım İyiler
Bir Takım Kötüler, Bir Takım İyiler

Hayatınızı olumlu ya da olumsuz yapmak sizin elinizdedir. Fakat bunu bazen sadece kendi içinizde halledemezsiniz. Dışardan müdahale eden bir sürü etkenle karşılaşırsınız. Bunların başında diğer insanlar gelir. İyi insanlar ve kötü insanlar, hayatınızdaki konumlarına göre, üzerinizde pek çok konuda iz bırakırlar. Tüm insanları hayatınızdan çıkaramazsınız. Bir kısmıyla mücadele etmek zorundasınız. Mesela aileniz, kardeşleriniz, yakın akrabalarınız… Peki ya diğerleri? Arkadaşlar, ortaklar, komşular, eşler, dostlar… Erken yaşlarda tüm insanlar iyi gelir gözünüze. Sorgusuz güvenir ve yakınlaşırsınız. Ta ki büyümeye başlayıp, iyiliklerle ve kötülüklerle yüzleşene kadar. Bir takım yaşanmışlıklardan sonra kimliğiniz belirlenmeye başlar zaten. Bazılarınız hala zarar veren insanları bırakamazken, bazılarınız kendini herkesten soyutlayıp, insan sevgisini devre dışı bırakır. Her iki durumda da mutsuz hissediyorsanız bir şeyler yanlış demektir. İnsanlara karşı ne tam güvenli ve tam güvensiz olmalısınız. Nasıl insanlardan uzak durmalı, nasıl insanları hayatınıza almalısınız? Ben kendi deneyimlerimden yola çıkarak, kendimce bu insanlar hakkında size tavsiye vereceğim.


  1. Bencil insandan uzak durun. Daha önceki yazılarımda bencil olun demiştim. Evet ama bu başkalarına zarar verecek boyutta değil, kendinizi yabana atmayacak boyutta olmalıdır. Bencilliği abartan insan, sizi kırıp dökmekten hiç çekinmez. Acıtır, üzer, aşağılar, üste çıkamadığında ise sinirlenir. İster yıllar yılı görüştüğünüz bir dostunuz olsun, ister yeni tanıştığınız biri. Bu davranışları fark ettiğinizde uzaklaşmanız gerekir. Ben böyle insanların sevgilerinin yeterli olmadığını, hatta sevmeyi bilmediklerini düşünürüm. Sizi seven, sizi düşünen, sebepsiz arayan, hatırlayan insanlarla karşılaştığınızda ise onlara sımsıkı sarılın. Ömrünüze ömür, kışınıza çiçek, derdinize ortak, mutluluğunuza vesile olurlar.
  2. Sinirli insandan uzak durun. Yer onlar sizi yer. Bir güzel çıtır çıtır yer. Onlar rahatlar, siz yitip gidersiniz. Bir insanın yapısı sinirli olabilir. Ancak bunu kontrol etmek kendi elindedir. Ben sinirli bir insanım deyip çıkmak kolaycılıktır. Diğer insanlar ondan korktuğu ve alttan aldığı için haz duyar. Kendini kontrol etme gereği duymaz, bunun yerine etrafındakileri baskılar. Siz bunu hak ediyor musunuz Allah aşkına? Neden hep alttan almak zorundasınız? Bu dünyaya başkası için gelmediniz ki, bunun farkında olun lütfen. Öte yandan sakin ve sabırlı insanların tadına doyum olmaz. Vallahi ben sevdikçe seviyorum öyle insanları. Çözüm odaklı oluyorlar ve bir hatanız olduğunda olgunlukla karşılıyorlar. Hayatınızda böyle insanlar oldu mu mis gibi insan baharı işte.
  3. Kıskanç insandan uzak durun. Aman dikkat! Kıskançlık duygular içinden en kötüsüdür. Bir insanın kıskanç olduğunu fark ettiğinizde ondan koşarak uzaklaşın. Sizi her konuda alt etmek isteyip, ezmek ister. Bazıları zekidir, bunu öyle bir yapar ki, siz iyiliğinizi istiyor sanırsınız. Sizin sahip olduklarınızla mutlu olan insanları alın hayatınıza. Dertler dağılmak için paylaşılmak ister, mutluluk da çoğalıp taşmak için paylaşılmak ister. Böyle insanlarla mutluluk taşırması yapabilirsiniz.
  4. Hep ben haklıyım diyen kibirli insandan uzak durun. Bir insan asla her konuda haklı olamaz. Bunu kabul etmek erdemli bir davranıştır. Ancak her insanın harcı değildir maalesef. Kibir insanı içine çeken bir kuyudur, kibirliler ise sizi kuyuya çekmeye çalışanlar. Böyle insanlar zamanla sizi bunaltacak, gereksiz huzursuzluk yaratacaktır. Şu kısacık ömürde, gerek var mı bunlara katlanmaya? Bırakın onlar ben bilirim kıyafetiyle dolaşsınlar. Siz ‘’ben bunu böyle biliyorum ama sen de haklı olabilirsin, gel sorgulayalım’’ diyen insanlarla dost olun.
  5. Merhametsiz, acımasız insanlardan uzak durun. Kalbinde merhamet olmayan insan, sizi çok sevse bile bir yerde sabrı bitecektir. İnsansınız, elbet hata yapacaksınız. O yaptığında siz affedebilirsiniz ama siz yaptığınızda o da sizi adil yargılayacak ve sevgisini katıp affedecek mi? Yoksa affettim deyip her fırsatta sizi ezecek mi? Cevabı siz biliyorsunuz. Yüreği pamuk gibi olan, İnsan sevgisiyle, hayvan sevgisiyle dolup taşan, çevreye duyarlı olan insanlar varken çöp ruhlu insanlarla vakit kaybetmeyin.

Düşünceli, sizi neyin üzüp neyin mutlu edeceğini öğrenmek isteyen, ince ayrıntıya dikkat eden, kalbi sevgiyle yoğurulmuş, kötülüklerle karşılaşsa da iyiliğini bırakmamış insanlar hala var. Bunlara rastlarsanız eğer, tutun ellerinden, ‘’gel, arkadaş, dost, sevgili olalım deyin. Farkındayım, böyle insanları bulmak zor. En azından bulduğunuzda bırakmayın, bulamasanız da kötülere tamah etmeyin. Şunu da söylemeliyim; ufak hatalar affedilmeyi hak eder, hemen yakıp yıkmayın. Fakat benim demek istediğim bunları biriktirip, sabrınızı eskitmeyin, ruhunuzu çürütmeyin. Her daim iyi insanlarla karşılaşmanızı, ömrünüzün insan baharı olmasını diliyorum…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keklik resimleri

Ankara Kedi Evi

Posta Güvercin Türü